Search
  • Puistolive

Maksettujen Viulujen fiiliksiä kesäkeikoista


Moikka! Täällä Henna-Maria Maksetuista Viuluista fiilistelee jo isosti tulevaa keikkakesää! Me saadaan esiintyä ympäri Suomen monenlaisilla kesäjuhlilla ja -festareilla. Valmistautumisvaihe on alkanut. Ensimmäisten keikkojen settilistoja ja lavakarttoja työstetään, on kieltenvaihtoa ja treenaamista, lenkkeilyä ja venyttelyä, tapahtumajärjestäjien yhteydenottoja sekä keikkavaatteiden miettimistä kaikenlaisten säiden varalle.

Nimittäin säitähän riittää Suomen kesässä. Lisähaasteensa tuo keikkakumppanina oleva herkkänahkainen soitin, viulu. Suurin osa kesäkeikoista on ulkona tai erilaisissa väliaikaisissa tiloissa, kuten teltoissa.

Mun viulu tykkää pitää hipiänsä kosteutettuna ja on kovin kranttu, jos kotelossa oleva kostutin pääsee kuivumaan. Silloin se kitisee ja vinkuu. Kaksi kesää sitten soitimme Kaustisella telttakokouksissa useana päivänä peräkkäin. Ensimmäisellä keikalla oli kuuma ja aurinkoinen sää. Sopivan kosteasta koteloilmasta poistettu viuluni kuulosti alkukeikasta oikein lempeältä ja vivahteikkaalta, mutta roikuttuaan kokouksen ajan lavalla mikkiständissä, oli viimeisten biisien aikana jo kovin huonoa seuraa. Seuraavana päivänä ukkosrintama taittoi helteen ja soitimme samassa teltassa jälkikuurojen aikaan. Viuluni soi erittäin kosteassa ilmassa oikein kauniisti, mutta jousen kanssa oli ongelmia. Soundchekin jälkeen jätimme Elinan kanssa soittimemme normaalisti ständeihin roikkumaan jouset valmiiksi kiristettyinä. Kun saarnan jälkeen palasimme takaisin lavalle, jouhet olivat lörähtäneet kosteassa ilmassa niin, että Juudan Leijonan introvingutusten soittotuntuma oli kaikkea muuta kuin jämäkkä. Loppuillasta olimme jo aika pulassa, sillä jouhien kiristysruuvien jengat loppuivat kesken.

Taivasalla soittaessa sadekuurot tietenkin keskeyttäisivät koko keikan. Monenlaisessa säässä sitä silti pystyy musisoimaan, esimerkiksi kovalla tuulella. Maksetut Viulut –albumin julkkarikeikalla Sastamalan Evankeliumijuhlilla olimme isolla ulkoilmalavalla ja keikan aikana puhalsi niin kova tuuli, että se tarttui jouseen kuin purjeeseen ja jouduimme soittaessa kamppailla tuulta vastaan. Nuottien käyttö tuulella vaatii suuren määrän pyykkipoikia ja jollain tapaa lavarakenteisiin kiinnitetyn tukevan telineen. Me yleensä katsomme nuotteja tai settilistoja iPadeista, joilla taas ei tee yhtään mitään suorassa auringonpaisteessa. Vaikka näytön kirkkaus olisi täysillä, ei iPadin ruudulta pysty lukea mitään. Aurinko myös kuumentaa viulun ja sitä myötä soittajan, kun vire vaihtelee ja posket palavat auringossa, eikä aurinkorasvaa voi lisätä ilman mahdollisuutta pestä käsiään.

Mutta voi kuinka suurella ilolla ja kutkuttavalla jännityksellä odotammekaan kesän keikkoja! Meillä on teille myös uusia biisejä setissä! Nyt on käynnissä se valmistautumisvaihe, kun täydennän pyykkipoika-, teippi- ja aurinkorasvavarastot, tarkistan myös varajousen kunnon ja pyrin opettelemaan uudet biisit ulkoa.

Rukoillaan Hengen tuulta ja sadetta!

Nähdään pian,

t. Henna-Maria