Search
  • Puistolive

Uudet tarinat uusiksi lauluiksi


Istun autotallissa. On kesä 2017 ja loma. Erikoinen kesä on ollutkin, olen tehnyt biisejä enemmän kuin koskaan. Kello on jo yli puolen yön, mutta eipä sillä nyt ole oikein väliä. Pepsi max on juotu - se harmittaa enemmän. Olen ollut aiemmin päivällä yhdestä biisiaihiosta todella innoissani. Nyt tuijotan kitara sylissä äänitysohjelmaa ja mietin, että ei näin. Kehtaakohan tätä edes bändille näyttää. Alan kerätä kamoja ja suunnitella nukkumaanmenoa. Tallennan tekeleen kuitenkin ja annan sille työnimeksi vuoret.

Tällaisia iltoja ja öitä olen istunut monta. Varmaankin sen verran monta että syksyn koittaessa biisejä on kasassa viitisentoista. Keikat rullaavat omalla painollaan ja niistä jokaisesta olen äärettömän kiitollinen. Samalla kuitenkin haaveilen uuden musan tekemisestä. Syksyn edetessä haaveet alkavat saada hahmoa! "Tehdään EP". En muista mistä se idea tuli tai kuka sitä ehdotti. Tällaisista ideoista sytyn kuitenkin helposti. Tehdään asioita vähän erilailla kuin ennen. Päätetään tehdä viiden biisin kokonaisuus ja keskitytään jokaisen kappaleen tekstiin, sävellykseen ja sovitukseen kunnolla.

Valikoin biiseistä viisi mielestäni parasta vaihtoehtoa ja lähetän ne pojille. Lähetän myös melkein kymmenen (pari työnsin suoraan pöytälaatikkoon) kansiossa, jonka nimi on "muita vaihtoehtoja". Siinä nipussa on mm. biisit nimeltä vuoret ja uusi päivä, joka myöhemmin vaihtaa nimeä - nyt se tunnetaan nimellä Näinkö sinut.

Tekstejä viilataan, demonauhoja äänitellään ja lähetellään toisillemme, istutaan pienessä treenikämpässä Kalliossa ja käydään Siipiweikoissa syömässä aina, kun se on mahdollista. Lopulta viiden biisin paketti on kasassa. On marraskuinen perjantai, kun soitan Turkuhallin pihasta Mikolle: "olisko alkuvuodesta 2018 studiolla vapaata?".

Tammikuusta maaliskuulle istutaan päiviä studiolla. Treenikämpän versiot alkavat muotoutua lopullisiksi versioiksi. Mahtavaa, innostavaa ja samalla todella hermoja raastavaa puuhaa. Molemmat Miikat ja Lauri tekevät uskomatonta duunia omilla tonteillaan. Ja äänittäjänä toimiva Mikko on huippuammattilainen.

Päivät ja viikot kuluvat. Odottavan aika on pitkä. 25.3.2018 on päivistä jännittävin. Ensi yönä biisien pitäisi ilmaantua Spotifyihin. Sen verran viime tippaan materiaalin työstö meni, että nyt jännittää. Kello on 23.40, kun Miikalta tulee viesti: "onko kisakatsomo hereillä?" Koko orkesteri on hereillä. Kello 00.00 biisit ovat ulkona! Se on siinä!

Ne tarinat, jotka ovat saaneet laulun muodon, ovat nyt kaikkien kuultavissa. Kuukausien työ on viimein valmis. Rukous on, että nämä laulut saisivat soida paljon.

Linkki levyyn: spoti.fi/2pEg0vd

Tilaa keikalle: miika@puistolive.fi